«

Okategoriserat

Driva företag och bo på Malta

2019.02.04 | Comment?

Detta är ett gästinlägg i form av en intervju med Johan som driver företag på Malta med webbplatsen Wins.se som verksamhet.

Vad fick dig att välja att starta och driva företag på Malta?

Efter att ha drivit en rad företag i Sverige kändes det dags att ta steget ut i Europa. Jag kommer från Östersund, vilket är en relativt liten ort, och det medför att det alltid är stora distanser vid kundmöten och liknande. Som konsult är det ett faktum man måste leva med att majoriteten av såväl kunder som partners och leverantörer kommer befinna sig i eller i närheten av de större städerna. Distansen är alltså ett problem som måste hanteras oavsett om man bor en bit från storstäderna i Sverige eller i ett helt annat land. Om jag sitter i Östersund eller på en ö i medelhavet spelar ingen roll för personen i andra änden av Skype-mötet, och det är oavsett så som jag måste ha de flesta möten. Tiden det tar från Östersund till Stockholm, från kontor till kontor, är faktiskt bara marginellt kortare än tiden det tar från Malta till Stockholm, om man räknar in tiden att ta sig till flygplatsen och sådana saker.

Vad är de största fördelarna med ett maltesiskt bolag?

Det finns många fördelar, beroende på vad man driver för verksamhet och hur mycket man omsätter. Kostnaderna för bokföring och revision är förvisso ungefär samma som i Sverige, men det är mer flexibla regler och därmed en lägre börda på dig som företagare. Vill du bjuda på en firmafest eller ta med en kund på en helkväll på krogen så är det till exempel ingen som kommer ifrågasätta att du köpt mat och alkohol på firmakortet. Allt du behöver göra är att spara kvittot.

Bolagsskatten på Malta är faktiskt inte låg utan betydligt högre än den svenska, men det finns enkla sätt att skatteplanera runt den som är både lagliga och enkla. Det är inte heller ovanligt utan något som i princip alla använder, och något som alla redovisningsbyråer kommer föreslå. Använder man enklare skatteplanering kan man utan problem få ner skatten till enstaka procent. Det finns alltså mycket stora summor att spara och ju mer du omsätter desto större är besparingen.

Vad är det sämsta med att driva företag på Malta?

Malta är sedan länge fullvärdig medlem i Europeiska Unionen, men den tekniska utvecklingen och byråkratin ligger fortfarande minst ett årtionde efter resten av EU. Det allra mesta görs helt eller delvis fortfarande på papper, myndigheter och register talar inte med varandra, och även de enklaste sakerna kan kräva både två eller tre möten och en mapp med utskrivna dokument. Man lär sig dock leva med detta ganska snabbt och ett större problem är det instabila banksystemet.

De större bankerna gör det väldigt svårt och tidskrävande att öppna ett företagskonto. Det kan utan större problem ta flera månader eller mer, och risken finns att du inte kan öppna ett konto alls hos en maltesisk bank. Detta beror på att det sker mycket pengatvätt på Malta och bankerna säger hellre nej till att få dig som kund än att ta ens en minimal risk att du kommer utsätta banken för en sådan risk. Bankkonton kan också frysas om du får en ovanligt stor insättning eller liknande. Du kan dock använda t.ex. en svensk bank även om din verksamhet ligger på Malta.

Några snabba tips till personer som funderar på att flytta till Malta för att arbeta?

Den maltesiska kulturen har, likt den spanska och italienska, en väldigt flexibel tidsuppfattning. Säger någon ”på morgonen” så kan det lika gärna betyda klockan 8 som klockan 11.45. Säger någon ”vi syns klockan 17” så kommer ni förmodligen träffas efter klockan 19. Stressa inte upp dig om du själv blir sen och bli definitivt inte upprörd när andra är sena, för det är du som är i tid som går mot normen här.

Muntliga löften har i praktiken ingen betydelse på Malta. Ni kan vara helt överens om alla detaljer och skaka hand på det, och nästa gång får du bara en axelryckning och ett “jag ändrade mig”. Om du vill vara säker på att något ska hända så måste det, utan undantag, vara skriftligt.

Elpriserna på Malta är relativt sett alltid höga, men vi som är inflyttade på ön betalar oftast mer än vad vi behöver. Om elbolaget tror att lägenheten du bor i står tom så blir tariffen väldigt hög, eftersom elförbrukningen framstår som slösaktig. Registrera därför alltid dig och alla som du bor tillsammans med hos elbolaget så får du lägsta möjliga pris. Detta gör ofta inte hyresvärdarna eftersom de inte har något att spara på det då du som hyresgäst betalar elen.

Taggar:, ,

Vad tycker du?

Skriv vad du tycker här nedan eller trackbacka från din egen sajt. Prenumerera på kommentarerna.

Var trevlig, håll det snyggt, håll dig till ämnet och ingen spam tack

Du kan använda dessa taggar:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

:

:

:


«